Zeleninová jídla

Plněné papriky a rajčata

4 barevné papriky
4 rajčata
1 šálek olivového oleje
1,5 šálku rýže
malý rajčatový protlak
2–3 stroužky česneku
2 šálky vody
2 cibule
bylinky – hladkolistá petržel, bazalka, máta
brambory nakrájené na kostky 6 ks
mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Rajčata a papriky omyjte a odkrojte jim vršky jako víčka, která si schovejte na později. Z paprik odstraňte lžící semínka a z rajčat opatrně vydlabejte dužinu. Snažte se je nepoškodit, aby vám nějakou dírou nevytekla všechna šťáva.

Dužinu z rajčat dejte do mixéru, přidejte cibuli, česnek a lehce promixujte, aby ve směsi zůstaly kousky. Směs dejte na pánev, přidejte sůl, pepř, bylinky, protlak a hrnek rýže. Zalijte polovinou olivového oleje a nechte osmahnout.

Připravenou zeleninu dejte na pekáč a zevnitř ji osolte a opepřete. Na pekáček mezi zeleninu rozprostřete připravené brambory a rozsypte zbylou rýži.

Směs naplňte lžící do připravených rajčat a paprik asi do dvou třetin. Přiklopte uschovanými „víčky“ (pokud je potřeba, upevněte je párátky). Zeleninu zakapejte olivovým olejem, přidejte ještě trochu soli a čerstvě mletého pepře. Podlijte vodou a pečte v troubě, dokud rýže a brambory nezměknou a zelenina nebude pěkně opečená. Během pečení můžete podlévat vodou podle potřeby. Pokud by se zelenina pekla příliš rychle, můžete ji přikrýt alobalem.

Do rýžové směsi můžete přidat piniové oříšky nebo rozinky. V rýžové směsi můžete podusit i trochu mletého masa. Podobně lze upravit i jiné druhy zeleniny, třeba lilek nebo cuketu. Servírujte se sýrem feta.

Další recepty Celý díl