Školní jídelny
7. 1. 2008
Pod pojmem školní jídelna nebo závodka mají mnozí na mysli ne příliš esteticky nápaditou, ne zrovna chutnou a nepříliš zdravou stravu. Časy se ale mění a v redakci MF Dnes byli zvědaví, jestli i v této oblasti stravování došlo ke změně.

Testovalo se 13 škol po celé republice, v každé jídelně byly odebrány 3 vzorky. Jeden zmrazený vzorek každého jídla putoval do Státního veterinárního ústavu v Praze. Tam jídlo zvážili, provedli mikrobiologické analýzy, zjišťovali obsah tuků, bílkovin a sacharidů a stanovili energetickou hodnotu.
Degustace pokrmů proběhla na Vysoké škole hotelové za přítomnosti porot.
Porota hodnotila školními známkami od jedničky do pětky chuť, skladbu celého oběda, vyváženost, vhodnost z hlediska zdravé výživy a nápaditost při volbě receptury. Dále metodička školního stravování ohodnotila týdenní jídelníčky, kde se zaměřila na pestrost, možnost výběru z několika jídel a zda jsou v něm zastoupeny všechny živiny, které předepisuje tzv. spotřební koš.
A jaký byl výsledek? Překvapivě dobrý – jak v chuti, tak z hlediska skladby týdenních jídelníčků.
Přesto rada na závěr: Jestliže nejste spokojeni s obědy, které vaše dítě dostává, upozorněte na to vedoucí jídelny, případně ředitele školy. Pokud s výsledky nebudete spokojeni, obraťte se na zřizovatele školy.
Kompletní výsledky testu najdete v MF Dnes.
Autor reportáže: Vlado Štancel