Laponsko

23. 1. 2022

Jako v zimní pohádce si budete připadat při sledování první reportáže. Míříme do Finska, přesněji řečeno do Laponska. Čtyřčlenná výprava v čele s naším spolupracovníkem Jiřím Stejskalem si dala nelehký cíl – zdolat na běžkách trasu přibližně 400 kilometrů dlouhou a nebylo to vždycky úplně snadné. U obrazovek budete možná rádi, že máte po ruce deku, protože při sledování naší reportáže se do vás klidně může dát zima.

videoLaponsko
...
video video

Laponsko

Mapa

Přejít na obsah dílu


Sauna

21. 4. 2019

Ze slunného Karibiku se teď přesuneme do mnohem chladnějšího Finska. Finština je pro nás srozumitelná asi jako maďarština - ostatně patří do stejné jazykové skupiny. Jedno slovo, ale finsky zaručeně umíme říct úplně všichni - sauna. Od pradávna je tahle očista těla i ducha součástí samotné identity národa. Ve Finsku má dnes mnoho lidí vlastní saunu v bytě. Země ale znova zažívá nástup těch veřejných - jsou to místa, kde se Finové potkávají. Spoustu zajímavostí o tomto finském fenoménu zjistila Dana Zlatohlávková.

videoSauna
...
video video

Sauna

Mapa

Přejít na obsah dílu


Laponsko

10. 12. 2017

Finsko – krajina množství jezer, ostrovů, divoké přírody. Spolu teď vyrazíme do Laponska. Do jednoho z největších národních parků.

videoFinsko: Laponsko
...
video video

Finsko: Laponsko

Mapa

Přejít na obsah dílu


Skandinávie na motorce

30. 4. 2017

Když se skupina mladých lidí rozhodne vyrazit za dobrodružstvím, asi je jen máloco dokáže zastavit. Vyrazíme na cestu na sever Evropy na starých motorkách, cílem bude místo, které je památníkem starých vraků. Naštěstí tam žádné nepřibyly.

videoFinsko: Skandinávie na motorce
...
video video

Finsko: Skandinávie na motorce

Mapa

Přejít na obsah dílu


Helsinky

20. 11. 2011

Víte, kterému evropskému městu se říká Dcera Baltu? Jsou to Helsinky. Z velké části město obklopuje moře, proto ta přezdívka. Město leží na více než třech stovkách ostrovů, které spojují mosty a pokud ne, tak se z jednoho na druhý dostanete jednoduše loďkou. Dceru Baltu nám teď podrobně přestaví náš zpravodaj Miroslav Karas. Vydal se tam z estonského Tallinnu, kterým nás provedl v minulém díle - pamatujete na česnekovou zmrzlinu a zázračné víno? I ve Finsku toho Mirek zjistil a vyzkoušel hodně. Třeba to, jak se tam perou koberce. Anebo kam chodí na kávu samotná prezidentka. A vezme nás i na tamní nejstarší rybí trh, lidé si tam pro čerstvé ryby chodí už čtyři sta let.

videoHelsinky
...
video video

Helsinky

Mapa

Přejít na obsah dílu


Rovaniemi, Santa

9. 1. 2011

Když je příliš velká zima, musí tu jezdit na kole nebo jít pěšky, protože zamrzá nafta v autech. I takové starosti mají obyvatelé největšího města v Evropě. Jednou za rok tu nezapadá slunce a jednou za rok také ani nevyjde. Ulice tu mají zvláštní ráz, jsou ve tvaru sobích parohů. Na univerzitě se vyučují trochu jiné předměty než kdekoliv jinde. Zkrátka typické pro oblast severního polárního kruhu. A ještě jedna perlička – nedaleko odtud bydlí, víte kdo… Santa Claus. U nás svůj boj s tradičním Ježíškem rozhodně nemůže vyhrát, ale milionům dětí po celém světě o Vánocích naděluje dárky právě Santa Claus. A vy teď v Objektivu uvidíte, jak vypadá místo, kde údajně žije.

videoFinsko: Rovaniemi, Santa
...
video video

Finsko: Rovaniemi, Santa

Mapa

Přejít na obsah dílu