27 minut

7. srpna 2022

Část: Lublin

Obsah dílu

Keňa: Slon Ahmed — Japonsko: Tottori — Polsko: Lublin

Části dílu

01:10
Slon Ahmed
    Je to asi nejznámější slon všech dob. Měl dokonce přezdívku „Král slonů“. Na území národního parku Marsabit v Keni dodnes žijí jeho potomci. Spolupracovník Objektivu Jan Svatoš nás vezme na výpravu do hlubin afrického pralesa, protože se rozhodl, že najde místo, kde tento sloní velikán vydechl naposledy. Není úplně zvykem, že by slon měl osobní ochranku, ale v případě Ahmeda – sloního velikána tomu tak bylo. A právě jeden z jeho osobních strážců je klíčovou postavou celého příběhu.
    11:36
    Tottori
      V Objektivu vám během prázdnin nabízíme vždycky jednu reportáž, kterou jste už v průběhu roku viděli. Tentokrát to bude reportáž Barbory Šámalové, která natáčela v Japonském městě Tottori. Je to místo, kde klíčovou roli hraje písek a to hned v několika podobách. Najdete tu nádherné písečné duny, ale i Muzeum písku. Sice se vydáme do dalekého Japonska, ale budete mít pocit, že jste vlastně tak trochu i doma v Česku.
      18:14
      Lublin
        V poslední reportáži se vydáme do jednoho z nejstarších polských měst – do Lublinu. Neformálního hlavního města židovských komunit ve východní Polsku. Lublin sehrál významnou roli v polských dějinách. Pro Objektiv ve městě natáčel Michal Novotný a vezme vás na tamní nejvýznamnější místa. Prozradí vám i to, proč není dobré sahat na takzvaný Kámen neštěstí, který najdete v centru města. Každý návštěvník se u něj sice vyfotí, ale dotknout se ho odváží málokdo.
        25:52
        Soutěž
          Ve kterém japonském městě najdete Muzeum písku?A) TokioB) TottoriC) Ósaka
          Přehrát celé video
          Stopáž29 minut
          Další díl
          14. srpna 2022

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám