26 minut

24. dubna 2011

Část: Agatha Christie

Obsah dílu

Japonsko: Nara — Jemen: Souostroví Sokotra — Velká Británie: Agatha Christie

Části dílu

00:59
Nara
    První japonské hlavní město – to bývala Nara. Příjemné městečko, které se dá procestovat bez použití dopravního prostředku, postačí vám jen vaše nohy. Veškeré pamětihodnosti jsou tu doslova nahuštěné na jednom místě. Volně se tu potulují stovky jelínků, jsou symbolem města. Kdysi je považovali za boží posly a dodnes jsou pro Japonce něco jako národní poklad. Největší atrakcí je v Naře buddhistický chrám Todai-dži s ohromnou sochou Buddhy. A představte si, že v jednom z pilířů chrámu je díra o velikosti špendlíkové hlavičky a legenda praví, že kdo se jí protáhne, splní se mu přání.
    08:40
    Souostroví Sokotra
      Galapágy Indického oceánu. Tak se také někdy říká souostroví Sokotra. Prý je to jeden z posledních pozemských rájů. A kde že se nachází? Leží v tropickém pásmu asi 240 km východně od afrického mysu Guardafui v Somálsku a 350 km jihovýchodně od Arabského poloostrova. Všechny 4 ostrovy, které ho spolu s několika bezejmennými skalními útesy tvoří, byly pro svou jedinečnost zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. Ročně se tam smí podívat jen 3 a půl tisíce turistů a počet se opravdu přísně hlídá. S Objektivem se tam můžete podívat právě teď.
      15:29
      Agatha Christie
        Královna detektivek. To je žena, jejíž knihy se prodávaly stejně dobře jako Bible, nebo Shakespeare. A o oblíbenosti jejích hrdinů ani nemluvě. Ti nejznámější Hercule Poirot a Slečna Marplová jsou dodnes trháky i na televizní obrazovce. A to nejen v rodné Anglii, ale třeba i u nás. Velké množství jejích detektivek je zasazeno do malebného prostředí jihozápadu Anglie. Pravě tam se totiž narodila Agatha Christie. A po jejích stopách se vypravil i kolega Tomáš Voženílek.
        23:22
        Soutěž
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          1. května 2011

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám