25 minut

14. června 2009

Část: Soutěž

Obsah dílu

Filipíny: Táál — Írán: jeskyně (2) — Ekvádor: Šuárové — Austrálie: Adelaide

Části dílu

01:01
Filipíny: Táál
    Největší filipínský ostrov se jmenuje Luzon. A pokud byste se tam místních zeptali, kde leží Táál, tak byste dostali hned několik různých odpovědí. Táál je tam totiž klíčový název. Někdo by vás poslal k činné sopce, jiný k jezeru a další třeba do prastarého koloniálního města. To všechno má totiž na Filipínách název Táál. Takže rada pro případné turisty: rozhodně musíte vědět, který Táál přesně chcete vidět. Všechny ale rozhodně uvidíte v Objektivu.
    06:18
    Írán: jeskyně (2)
      Jižní a jihozápadní Írán by se dal s trochou nadsázky nazvat velkou solničkou. Proč? Představte si, že v okolí Perského zálivu vyrostlo během geologické historie na 200 solných pňů. Co si pod tím představit? Několik kilometrů široké podzemní sloupy soli. Sůl se tu pomalu vytlačuje na povrch a dokonce tu tvoří solné hory, někdy i ledovce. A už 12 let tuto oblast zkoumají i čeští speleologové, kteří tu objevili nejdelší solnou jeskyni na světě.
      11:04
      Ekvádor: Šuárové
        Když se před 60 lety vydávali cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka za indiánským kmenem Šuárů do nitra amazonské džungle, tak byli před cestou hodně důrazně varováni, ať jsou opatrní. Šuárové totiž, jak možná víte, prosluli zmenšováním hlav svých nepřátel. Šlo o takzvaný rituál tsantsy. Ten už je naštěstí dnes minulostí. Život většiny Šuárů se od dob Zikmunda a Hanzelky sice hodně změnil, ale i tak mezi nimi stále žijí lidé, kterých se moderní společnost 21. století moc nedotkla.
        18:04
        Soutěž
          Tentokrát se vydáme do historie - víte, kdy se vydali Zikmund a Hanzelka na svou první expedici?
          A) v roce 1937
          B) v roce 1947
          C) v roce 1957
          18:42
          Austrálie: Adelaide
            Pokud byste cestovali do jižní Austrálie, tak vás nesmí ani napadnout mít s sebou v batohu jakékoli ovoce – to byste se mohli dostat do pěkných potíží. V poslední dnešní reportáži se dozvíte proč. Ale nejen to. Projdeme se po ulicích Adelaide, hlavního města této oblasti. A představte si, že v tamní slavné tržnici z konce 19. století si můžete běžně koupit i český chleba.
            Přehrát celé video
            Stopáž27 minut
            Další díl
            21. června 2009

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám