26 minut

1. března 2009

Část: Vietnam: Hue

Obsah dílu

Portugalsko – Azorské ostrovy — Vietnam – Hue — Polsko – Krakov — Rakousko – Galtür

Části dílu

01:07
Portugalsko: Azorské ostrovy
    Azory a jejich největší ostrov Terceira s městem Angra do Heroismo. V roce 1980 jej postihlo zemětřesení. Katastrofa jakkoli ničivá ale nakonec paradoxně přispěla k jeho zviditelnění a obnově. Při rekonstrukci Angry se ukázalo, že byla od svého vzniku budována jako vůbec první evropský urbanistický komplex s významnou strategickou polohou. Proto také UNESCO prohlásilo Angru za součást světového kulturního dědictví.
    07:12
    Vietnam: Hue
      Uprostřed tisícikilometrové linie, která spojuje sever a jih Vietnamu, leží město Hue. Kdysi bylo sídlem císařské dynastie Nguyen – jejích 13 panovníků odsud od počátku 19. století až do konce 2. světové války řídilo osudy celé země. Pak jeho úlohu převzala Hanoj a Saigon. V Hué a okolí se naštěstí zachoval nespočet unikátních památek a to i přesto, že se městem přehnala bezohledná válka.
      11:38
      Polsko: Krakov
        Krakov tak, jak jste ho neznali a ani poznat nemohli. To slibuje Miroslav Karas, který ve staroslavném městě polských králů hledal české stopy; ovšem ne jen ty, které jsou známé a patrné na první pohled. Mirek si vzal na pomoc své přátele, znalce Krakova a společné historie a teď vás osobně zavede i na místa, kam se sami dostanete jen velmi těžko.
        20:26
        Soutěž
          Zůstaneme v polském Krakově a ptáme se: kolik schodů musel vystoupat náš reportér Mirek Karas na chrámovou věž za místním trubačem?
          A) 153
          B) 225
          C) 239
          21:07
          Rakousko: Galtür
            Rakousko si v těchto dnech připomnělo 10. výročí nejhorší lavinové katastrofy v Alpách za posledních 50 let. 23. února 1999 pohřbila mohutná lavina tyrolské zimní středisko Galtür. Smutná bilance: 31 mrtvých, z toho 25 německých, nizozemských a dánských turistů. Obec závislá na turistickém ruchu se s neštěstím těžko vyrovnávala i ekonomicky; dnes je ale opět oblíbeným cílem lyžařů. Náš reportér Jan Moláček se o tom přesvědčil osobně.
            Přehrát celé video
            Stopáž26 minut
            Další díl
            8. března 2009

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám