27 minut

28. prosince 2008

Část: Slovensko: rezervace Vlčí

Obsah dílu

Azory — Laos — Singapur — Slovensko

Části dílu

01:04
Azory: čaj
    Celkem 12 ostrovů s rozlohou něco málo větší než 2 tisíce kilometrů čtverečních – to jsou Azorské ostrovy uprostřed Atlantského ocenánu. Pokud si vzpomínáte, tak v Objektivu jsme je navštívili docela nedávno a mohli jste vidět, že sopečnou činnost tamní obyvatelé dovedou využít i při přípravě místní pochoutky. Věděli jste ale, že Azory jsou jediné místo v Evropě, kde se pěstuje čaj? Asi málokdo by si pomyslel, že se v Evropě čaj vůbec pěstuje. To, jak se čaj na odlehlé ostrovy v Atlantiku vůbec dostal, se dozvíte právě v Objektivu.
    06:44
    Laos: Xieng Khuang
      Ve druhé reportáži navštívíme Laos, který má mimo jiné i jedno smutné prvenství, kterého se pravděpodobně už asi nezbaví – Laos se totiž kdysi stal nejvíce bombardovanou zemí na světě. Od roku 1964 tam Spojené státy během 9 let shodily více než 2 miliony tun bomb, ano, slyšíte dobře. Šlo o takzvanou tajnou válku, která měla zabránit šíření komunismu, v Laosu to ale nakonec paradoxně dopadlo úplně obráceně. Co je ale nejhorší – dodnes je to stále nejzaminovanější oblast, ale i tak se do provincie Xieng Khuang na severu Laosu život pomalu navrací. A s námi se tam můžete podívat i vy.
      12:48
      Malajsie: Singapur
        Obří mrakodrapy, gigantická nákupní centra, bujarý noční život - i tak by se dal charakterizovat Singapur, jedno z nejbohatších míst na světě. A víte, co místní obyvatelé nejraději dělají? Milují nakupování a jídlo. Na druhou stranu se ale mohou pochlubit ohromnou pracovitostí. A tu v dětech pěstují už od malinka. Představte si, že není vůbec výjimkou, že tamní školáci po vyučování chodí hned do několika doučovacích kroužků, protože představa, že by byl někdo lepší, je pro ně prostě zdrcující. Singapur navíc usiluje o to, aby se stal v Asii centrem vzdělanosti.
        20:13
        Slovensko: rezervace Vlčí
          A je tu také Objektiv osobně. Dnes se podíváme za naším slovenským zpravodajem Ladislavem Kerekešem. Míříme na východní Slovensko. A Laco nás vezme do první soukromé rezervace ve střední Evropě. Rezervace Vlčí v pohoří Čergov nedaleko Sabinova byla ještě nedávno obyčejným lesem, kterému hrozilo vykácení. Našli se ale lidé, kteří si předsevzali, že zachrání poslední zbytky tamních přirozených lesů. A jak vlastně samotný les získali? To už vám řekne Ladislav Kerekeš osobně.
          Přehrát celé video
          Stopáž27 minut
          Další díl
          4. ledna 2009

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám