26 minut

19. října 2008

Část: Malajsie: Hash House Harriers

Obsah dílu

Litva — Francie — Malajsie — Rusko

Části dílu

01:04
Litva: Šiauliai
    V litevském Šiauliai žije něco přes sto tisíc lidí. I když to na evropské poměry není příliš velké město, pahorek, který se zdvíhá asi deset kilometrů na sever, znají lidé i za hranicemi země. O Křížovém vrchu se říkalo a říká, že se tady dějí zázraky. Někdo věří, že pouť obnoví jeho duchovní sílu, jiný, že tohle místo má moc uzdravit nemocné nebo splnit nesplnitelné přání. Komunisté sem kdysi posílali buldozery, ale nakonec i oni před Křížovým vrchem kapitulovali a dali věcem volný průchod. Dnes sem míří lidé z celé Evropy a my se k nim přidáme v reportáži Tomáše Vlacha.
    05:02
    Francie: uctění patronky Sáry
      Navrch přidáme ještě jednou pouť a nebude to pouť ledajaká. Z Litvy zamíříme na opačný konec Evropy do jižní Francie. Sem se každoročně sjíždějí Romové z celého kontinentu, aby uctili svoji patronku Sáru. Ušlechtilá a mocná žena byla jakousi věrozvěstkou. Její příběh je opředen mnoha legendami a i když bychom ji mohli jen těžko přirovnávat třeba k Cyrilovi s Metodějem, jisté je, že se mezi svými těší stejně velké úctě.
      12:16
      Malajsie: Hash House Harriers
        Tahle reportáž se je o trochu netradiční zábavě, která ostatně jako jí podobné trošku bláznivé podniky vznikla tak trochu z dlouhé chvíle. Říká se jí Hash House Harriers a své vyznavače má všude na světě třeba v Praze. My se ale se přeneseme hodně daleko. Téměř na druhý konec světa, kde se Hash zrodil. Tenhle příběh kdysi začala psát parta britských koloniálních úředníků, kteří se na své misi v Malajsii trošku nudili. Asi vůbec netušili, že se z jejich recese vyvine globálně oblíbená zábava.
        18:33
        Rusko: Kamčatka
          Hledáte poslední zbytky nedotčené přírody, divoká zvířata, vulkány, místa, kam před vámi vstoupil jen málokdo? Pak vás zveme na ruskou Kamčatku. Cesta na tisíce kilometrů vzdálený poloostrov nebude nejlevnější, má svá rizika a na místě určitě neuniknete všudypřítomné ruské byrokracii. Náš moskevský zpravodaj Josef Pazderka i přesto tvrdí, že takový výlet stojí za to. Nakonec, vyzkoušel to osobně. Poloostrov ledu a ohně, jak tenhle přírodní skvost na Dálném východě překřtili jeho obyvatelé, nabízí mnoho. Stačí tedy jen málo – nenechat se odradit
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          26. října 2008

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám