26 minut

10. února 2008

Část: Egypt: Káhira

Obsah dílu

Egypt: Káhira — Tibet: Gjance — Velká Británie: Londýn — Trabant 3 – Turkmenistán

Části dílu

01:10
Egypt: Káhira
    Zamíříme do Afriky, konkrétně do Egypta. Věděli jste, že právě tam mají nejstarší železnici na černém kontinentě? Pravda, není ani zdaleka tak stará jako nejslavnější památky na Nilu, dokonce ani tak stará jako železnice u nás. Poprvé se v Egyptě vlak rozjel po kolejích v roce 1851 za turecké nadvlády. Přímo v Káhiře, v samotném centru starověkých památek navštívíme zajímavou expozici věnovanou historii železného oře.
    07:32
    Tibet: Gjance
      Čeká nás i Tibet. Objektiv se sem rád vrací. Je to tím, že se tento dříve tajemný a přísně střežený kout světa přeci jen stále více otevírá. Vydatně tomu napomáhá i takzvaná Friendship Highway – dopravní tepna, která spojuje Lhasu s hlavním městem Nepálu Káthmándú. Na ní leží i město Gjance. Právě o něm ve středověku poutníci mluvili jako o perle Tibetu.
      12:36
      Velká Británie: Londýn
        Jedním ze symbolů Londýna jsou černé taxíky, takzvané black cabs, ulicemi města jich jezdí celkem asi 20 tisíc. Jejich historie sahá až do roku 1919, kdy Robert Jones založil ve městě Coventry firmu na výrobu karoserií. Netrvalo dlouho, než si udělal dobré jméno v automobilovém průmyslu a vyhledaly ho firmy jako Daimler, Jaguar, nebo Rolls-Royce. Černé taxíky se v Coventry vyrábí dodnes, ostatní modely zvučných jmen tu ale najdete už jenom v muzeu.
        18:21
        Trabant 3: Turkmenistán
          Velká cesta malého auta – tak v Objektivu říkáme miniseriálu o putování jednoho žlutého trabantu s českou posádkou po stopách karavan hedvábné stezky. Expedice Trans Trabant se dnes s námi podělí o své zážitky z Turkmenistánu a Uzbekistánu; tady na ně čekal nejvýchodnější bod cesty – Samarkand – jedno z nejvýznamnějších měst starodávné obchodní trasy.
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          17. února 2008

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám