26 minut

7. října 2007

Část: Čína: Fu-ťien

Obsah dílu

Rakousko: japonské zahrady — Řecko: Epiros — Ukrajina: Solotvino — Čína: Fu-ťien

Části dílu

01:12
Rakousko: japonské zahrady
    Pokud se toužíte podívat do Japonska, ale nemáte dost peněz na letenku, nevěště hlavu. Možná by vám mohlo pro začátek stačit několik set na lístek do Vídně. V Rakouské metropoli mají totiž půvabné japonské zahrady a v jejich na milimetry naplánované harmonii nalézají lidé úlevu i v ruchu evropského velkoměsta.
    06:35
    Řecko: Epiros
      Naše kroky nasměřují do nejzazšího kouta na severozápadě Řecka, do hornatého regionu Epiros s řadou antických památek. Nejproslulejší je asi Homérova Věštírna mrtvých. Že pravoslavné náboženství sehrálo v životě Řeků velkou roli, zas dokládá dramatický příběh dnes romantického přímořského letoviska Parga.
      14:41
      Ukrajina: sůl
        Sůl – tato kdysi strategická surovina provází ukrajinské městečko Solotvino celou jeho historií. Kvůli soli sem před několika tisíci let přišli první lidé, po soli dostalo název a za solí se tam jezdí i dnes, i když v dolech se už netěží. Solotvino to jsou lázně, kde léčí nejrůznější nemoci. Ale nadto tu i unikátní možnost podívat se celého půl kilometru pod zem.
        18:51
        Čína: Fu-ťien
          A vypravíme se i na jih Číny, do provincie Fu-ťien, za lidem Hakka. Lidé tohoto etnika vybudovali velmi zvláštní kruhové domy připomínající obří pevnosti – jakési zvláštní hrady a vesnice v jednom. Začaly vznikat v sedmnáctém století a mívaly užitnou plochu až 10 tisíc metrů čtverečních, největší z nich ale mohly být až čtyřikrát větší.
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          14. října 2007

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám