26 minut

30. září 2007

Část: Chorvatsko: Krk

Obsah dílu

Indonésie: Ubud — Rakousko: Wachau — Chorvatsko: Krk — Itálie: Benátky

Části dílu

01:13
Indonésie: Ubud
    Ubud je považován za kulturní a umělecké centrum indonéského Bali. Jistě i proto je pouze osmitisícová obec opravdu hojně navštěvována turisty z celého světa. Výrazné impulsy do městačka přineslo působení evropských výtvarníků zejména na začátku a pak v šedesátých letech minulého století. Dříve avantgarda je dnes laboratoří, kde se v pestré tropické směsi střetávají vlivy globalizovaného světa.
    08:45
    Rakousko: Wachau
      Vrátíme se také zpět na starý kontinent. Do údolí Wachau v Dolních Rakousích, do tisíc let starého města Krems, po česku Křemže. Ta bude nejspíš povědomá v souvislosti s receptem na kremžskou hořčici. Ale právě tady se díky jedinečnému klimatu pěstují také skvělé meruňky. Těm tu každoročně věnují půvabnou slavnost.
      13:32
      Chorvatsko: Krk
        Chorvatsko má celkem 1185 ostrovů. K největším i nejznámějším patří jistě Krk. Od pradávna se jeho obyvatelé samozřejmě živili rybolovem a k tomu postupem času přidali i stavbu kvalitních lodí. Právě na Krku byla kdysi založena rakousko-chorvatská paroplavební společnost, jejíž první loď „Frankopan“ spojovala punatskou oblast s pevninou. Slavnou tradici odvál čas a na celém ostrově jí zůstala věrná pouze rodina Kraljičova. My ji teď navštívíme.
        17:50
        Itálie: Benátky
          Nikdo, kdo jede na sever Itálie, většinou nemine Benátky. Ale tím jeho výlet za památkami a historií obvykle končí. „Stará dáma laguny“, jak se také Benátkám říká, však v regionu Veneto není zdaleka sama. Jen to jen majestátná a zdobná brána do celé Pádské nížiny, plné zajímavých zastavení. Bezmála za humny Benátek může cestovatele uvítat třeba staroslavná Padova.
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          7. října 2007

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám