25 minut

22. července 2007

Část: Irsko: Wales

Obsah dílu

Turecko: historie — Irsko: Wales — Španělsko: Leon — Itálie: Sienna

Části dílu

01:10
Turecko: historie
    Historie vepsaná v kameni. Starověká království, Řecko a po něm i Římské impérium, doba vzletů i éra úpadku. To vše můžeme potkat v tureckém Side městečku, které se vedle fragmentů dalších památek může pochlubit i skvěle zachovalým antickým divadlem. Ten, kdo se vyzná, může právě tady i po tisíciletích odhalit zajímavé detaily životního stylu skvělé civilizace.
    05:45
    Irsko: Wales
      Už jste někdy slyšeli o malé vesnici, kde najdete italskou renesanci, orient, gotiku i severské dřevostavby hned vedle sebe? Na pobřeží Irského moře v severním Walesu jedna taková existuje. Svým významem by dnes mohla připomínat třeba naše Babiččino údolí. Stejně vzývané jako vysmívané, ale generacemi hojně navštěvované. Přesto v mnohém jiné. Pro vlastní potěšení je celé vymyslel a zbudoval jeden jediný muž.
      11:20
      Španělsko: Leon
        Severošpanělské město Leon má dvoutisíciletou historii. Naštěstí pro současníky má i dost památek, které to výmluvně dokazují. A naštěstí pro diváky Objektivu se náš reportážní tým dostal i na místa, kde se obvykle natáčet vůbec nesmí. Odhalíme pro vás tajemství románských katedrál i pohnutou historii slavného poutnického špitálu, který postupně hostil nemocnici, kasárna, věznici, stáje a nakonec luxusní hotel.
        17:08
        Itálie: Sienna
          Zamíříme také do italské Sienny do kdysi slavného městského centra, kde se opravdu zastavil čas. A v naší reportáži se dozvíme, jakou souvislost může mít dobře zakonzervovaný středověk s vůní lesních fialek. Vypravíme se do Toskánska, kraje prastarých náhorních městeček, ale také výborného a světově uznávaného vína. Průvodkyní nad jiné povolanou nám bude místní malířka a kunsthistorička Patricia Baldassarri.
          Přehrát celé video
          Stopáž27 minut
          Další díl
          29. července 2007

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám