27 minut

10. června 2007

Část: Slovensko: Spišská Nová Ves

Obsah dílu

Nizozemsko: zámořské objevy — Zambie: šimpanzy — Čína: poušť Gobi — Slovensko: Spišská Nová Ves

Části dílu

01:14
Nizozemsko: zámořské objevy
    Zámořské objevy a rozvoj knihtisku, krize církve a nástup věd, nebo mocenské spory panovnických rodů – tyto a mnohé další události inspirovaly řadu umělců přelomu patnáctého a šestnáctého století. Jeden mezi nimi ale přece jen vyniká – nizozemský malíř Hieronymus Bosch. Proč a čím byl tak odlišný? To můžete zjistit v jeho rodném městě, v Hertogenboschi. Vzniklo tam vůbec první souborné středisko jeho tvorby na světě. A právě to je místo naší první zastávky.
    08:28
    Zambie: šimpanzy
      Od umění zamíříme do světa zvířat. V následující reportáži navštívíme největší šimpanzí sirotčinec na světě. Ano, slyšíte dobře. Manželé Siddlovi ho v africké Zambii založili už na začátku osmdesátých let a svůj nový domov tady našlo už více než sto šimpanzů. Míří sem například ze zkrachovalých zoologických zahrad nebo z cirkusů z celého světa. A aby manželé získali pro provoz co nejvíce peněz a šimpanzům se u nich dobře dařilo, tak se rozhodli, že útulek zpřístupní turistům. Zájem je veliký. Navíc se tu toho můžete hodně dovědět o živočišném druhu, který je nám lidem nejvíc podobný.
      15:00
      Čína: poušť Gobi
        Číňany trápí poušť Gobi. Poušť se totiž neustále zvětšuje, a to poměrně rychle. Jen si to představte: každý měsíc v zemi přibude 200 čtverečních kilometrů pouště. A záhadou zůstává, proč tomu tak je. Nikdo nepřišel na způsob, jak tento jev zastavit. V jedné severočínské provincii ale to, že stále se zvětšující poušť dělá vrásky na čele vědcům, nikoho netrápí. Naopak. Vymysleli tam jednu pro turisty velmi zábavnou atrakci – pouštní sáňkování. A ač to zná neuvěřitelně, má tato aktivita stále více příznivců.
        20:01
        Slovensko: Spišská Nová Ves
          Poslední reportáž nás zavede k našim východním sousedům – míříme na Slovensko do Spišské Nové Vsi a do nedaleké vesničky Markušovce. Podtatranská Spišská Nová Ves dlouho patřila k bohatým oblastem – těžily se tam drahé kovy a peníze se pak využívaly ke zvelebování města. Zachovalé honosné budovy tam můžete obdivovat dodnes, stejně tak jako zachovalé kostely. A necelých deset kilometrů od Spišské Nové Vsi se nachází už zmiňovaná vesnička Markušovce – tam si prohlédneme místní zámek, jehož historie sahá až do šestnáctého století.
          Přehrát celé video
          Stopáž25 minut
          Další díl
          17. června 2007

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám