27 minut

18. března 2007

Část: Zambie: vesnice Mukuni

Obsah dílu

Zambie: vesnice Mukuni — Kambodža: chrám Phou — Rusko: lyžařský resort Krásná Poljana — Gruzie: město Gori

Části dílu

01:06
Zambie: vesnice Mukuni
    Naší první zastávkou bude Afrika – konkrétně Zambie. Přesvědčíte se, že tato země se od ostatních afrických zemí v mnohém liší. Zamíříme do vesnice Mukuni a ukážeme vám, jak se vůbec člověk stane vůdcem tamního společenství lidí, co musí splňovat a dodržovat. A i to, jak se mu vládne s pocitem, že když se lidu znelíbí, pošle ho do jedové chýše. To je poměrně krutý osud, ale ve skutečnosti to není tak zlé – tamní obyvatelé si totiž ani nevzpomněli, kdy lid přichystal svému vůdci takový krutý osud naposledy.
    06:31
    Kambodža: chrám Phou
      Možná jste už slyšeli o obrovském chrámovém komplexu Angkor, který byl stovky let ukrytý hluboko v kambodžské džungli. Dnes už je všechno jinak – je poměrně častým cílem turistů. Stranou jejich zájmu tak zůstávají další památky z dob dávné khmérské říše, která ve 12. století ovládala velkou část jihovýchodní Asie. Vydáme se s Objektivem do jižního Laosu. Do khmérského chrámu Phou.
      13:25
      Rusko: lyžařský resort Krásná Poljana
        Vidět Jasnou Poljanu a zemřít – to kdysi prohlašovali obdivovatelé spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého o jeho rodišti. Ruští klasici jsou sice stále velkým lákadlem pro turisty, ale bohaté moderní Rusko je láká i na něco úplně jiného. Vůbec k nejoblíbenějším turistickým cílům v současné době patří lyžařský resort Krásná Poljana nedaleko černomořského Soči. Oblíbili si ho hlavně vyznavači takzvaného heli-skiingu. Že přesně nevíte o co jde? Nevadí – náš zpravodaj v Rusku Josef Pazderka vám prozradí veškeré podrobnosti.
        19:39
        Gruzie: město Gori
          Objektiv letos slaví své 20. narozeniny, a proto pro vás pravidelně pátráme v televizním archivu, abychom si to nejlepší připomněli. Vrátíme se do roku 2004, tehdejší ruský zpravodaj Martin Džazairi pro Objektiv natočil reportáž na místě, kde se jakoby zastavil čas. A sice v Gruzii ve městě Gori, kde se narodil Josef Džugašvili známý jako Stalin. Zatímco ve většině západního světa je bývalý sovětský vůdce vzpomínán zejména jako krvavý diktátor, v zemích jeho někdejšího panství kupodivu stále přežívá kult velkého a geniálního vůdce.
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          25. března 2007

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám