Pořad pro neslyšící a jejich přátele

Neslyšící jsou jazykovou a kulturní menšinou. Největším specifikem této komunity je český znakový jazyk, tedy vizuální forma komunikace. Ideálním prostředím, ve kterém tento jazyk může existovat a zároveň propojovat v jeden moment více neslyšících osob je televize a v poslední době internet. To, že přes veškerou snahu všech odpovědných institucí je pořadů v českém znakovém jazyce pořád málo, dokládá mimo jiné vznik internetové skupiny Zábava pro neslyšící, kde více než dva a půl tisíce českých neslyšících sdílí své zážitky, touhy a především jedinečné životní momenty. Mezi videozáznamy s nejrůznějším obsahem najdeme i mnoho různých typů zábavy. Jednou z nich je soutěž ve vaření. Jedná se o zábavu, která je oblíbená napříč spektrem všech typů lidí bez rozdílu, tedy slyšících i neslyšících. V dnešním TKN se seznámíme s autorem založené skupiny. Pak se sejdeme se třemi odvážnými neslyšícími, kteří se rozhodli soutěžit ve vaření na televizních obrazovkách, konkrétně v našem pořadu TKN. Amatérští kuchaři se stanou také našimi hostiteli. S nimi společně ohodnotíme uvařené dobroty a podělíme se s diváky o osvědčené recepty. Zjistíme, že ztráta sluchu rozhodně není na závadu kuchařskému umění.

Recepty z pořadu

Soutěžící č. 1 – Vojtěch Haluška

Hlavní chod: Pečená kuřecí prsa se slaninou, smetanovou omáčkou, bramborová kaše
  • 500 g kuřecích prsou
  • tavený sýr
  • sýr eidam
  • královská slanina
  • máslo
  • mouka
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vejce
  • 2 smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • petržel

Prsa ochutíme solí a pepřem, rozřízneme, do řezu vložíme plátek taveného sýra, položíme na prso plátek tvrdého sýra a zabalíme do plátku slaniny, potom vše vložíme do trouby rozehřáté na 250 stupňů, pečeme 30 – 40 minut.

Oloupané a uvařené brambory osolíme, opepříme, přidáme lžíci másla, hrnek mléka, vejce a strouhaný sýr. Potom vše společně rozšleháme na kaši.

Do hrnce vložíme máslo, když se rozpustí přisypeme mouku. Při míchání přiléváme smetanu a necháme vařit. Do omáčky vložíme nasekanou petržel, sůl a pepř podle chuti.

Dezert: Jablečná růže
  • jablka
  • citron
  • listové těsto
  • marmeláda
  • třtinový cukr
  • skořice

Jablka nakrájíme na plátky, vložíme do mísy, zalijeme vodou s citronovou štávou a v mikrovlnné troubě svaříme na cca 10 minut

Listové těsto potřeme marmeládou, posypeme třtinovým cukrem a skořicí. Na polovinu pruhu na sebe naskládáme jablka, těsto přes ně přeložíme a pak srolujeme do růže. Dáme do trouby a pečeme 40 – 45 minut na 180 stupňů.

Soutěžící č. 2 – Ivana Horváthová

Hlavní chod: Zapečené vepřové karé se šunkou, žampióny, sýrem a rýží
  • 5 plátků vepřového karé
  • 4 – 5 žampiónů
  • nastrouhaný sýr
  • 1 šlehačka
  • 2 hrnečky kulaté rýže (na 1 hrneček 1 a půl až 2 hrnečky horké vody)
  • máslo
  • hladká mouka
  • vegeta
  • olej

Vepřové karé nakrájíme a umyjeme vodou. Oloupeme žampióny a nakrájíme je. Na pánev dame plátek másla a po 10 minutách přidáme lžičku vegety. Pozor, abychom nedali více, přesolili bychom to. Mezitím naklepeme maso, osolíme a okořeníme. Pánev zalijeme olejem, pak přidáme plátky, osmažíme je po obou stranách. Potom dáme plátky masa na plech, přidáme plátky šunky, žampióny a nastrouhaný sýr. Přelijeme zbytkem oleje z masa na pánvi, přidáme trochu horké vody. Dáme do trouby rozehřáté na 180 – 200 stupňů. Až se roztaví sýr, rozmícháme šlehačku s 1 – 2 lžící hladké mouky a nalijeme na sýr. Necháme 10 minut péci a bude vše hotové. Rýži uvaříme, jak jsme zvyklí.

Domácí tatarská omáčka: sklenka majonézy, sklenka tatarské omáčky, 2 – 3 malé lžičky sušeného česneku, 2 – 3 malé lžičky kopru. Všechno zamícháme, dochutíme podle chuti.

Dezert: kiwi řezy

Piškot:

  • 4 vejce
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 10 dkg polohrubé mouky
  • kypřící prášek do pečiva

Krém:

  • 2 zakysané smetany
  • 1 šlehačka
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 – 6 kiwi (může být i jiné ovoce)

Želé:

  • 1 sáček kiwi džusu
  • 10 dkg krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • zlatý klas

Nejdříve připravíme želé: půl litru kiwi džusu svaříme s krystalovým cukrem, vanilkovým cukrem a zlatým klasem. Až zkoustne přeneseme do chladna.

Potom upečeme piškot: oddělíme žloutky a bílky. Bílky ušleháme do hustého sněhu, přidáme moučkový cukr a pěkně ušleháme do lesklé bílé hmoty. Přidáme žloutky a šleháme dalších 4 – 5 minut, potom přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme vařečkou. Vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech a dame péci do trouby na 10 minut na 180 stupňů.

Nakonec připravíme krém: šlehačku ušleháme, potom přidáme smetanu a vanilkový cukr, zamícháme. Natřeme na vychladlý piškot. Potom si nákrájíme kiwi na plátky. A nakonec zalijeme želé.

Soutěžící č. 3 – Věra Sagulová

Hlavní chod: Zadušenina královská
  • 8 ks kuřecích špalíčků
  • 120 g másla
  • 1 cibule
  • 500 g jablek
  • 3 dcl bílého vermutu
  • máslo
  • muškátový květ
  • zázvor
  • sůl
  • pepř
  • 2 – 3 lžíce medu
  • 1 citrón
  • 50 g vlašských ořechů
  • 4 hřebíčky
  • 50 g rozinek (nemusí být)

Kuřecí špalíčky osolíme, opepříme, přidáme zázvor, hřebíček, citrónovou šťávu a polovinu připraveného vermutu.

Na másle opečeme kuře, přidáme plátky cibule, plátky citrónu, přidáme zbytek vermutu a podusíme. Asi po 20 minutách přidáme jablka nakrájená na kostky, muškát, rozinky, ořechy, med a opět asi 10 až 15 minut dusíme.

Dezert: Malinový dort (bez mouky)

Korpus:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce hořkého kakaa
  • ½ sáčku prášku do pečiva

Krém:

  • 400 g šlehačky
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 – 3 lžíce moučkového cukru (záleží na chuti)
  • 2 – 3 sáčky ztužovače šlehačky
  • 400 g mražených malin (mohou být i čerstvé)

Bílky ušleháme ve šlehači na hustý sníh. Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, přidáme kakao a prášek do pečiva. Mícháme pomalu vařečkou, přidáme do směsi sníh a opět smícháme. Nalejeme do formy cca 20 cm a pečeme na 200 stupňů cca 20 – 25 minut. Šlehačku ušleháme, přidáme ztužovač, zakysanou smetanu, cukr a všechno smícháme.

Korpus rozřízneme na dvě půlky, namažeme krémem, poklademe maliny (můžeme popřášit cukrem), položíme druhou půlku korpusu. Celé pomažeme krémem a poprášíme kakaem.

Stopáž26 minut
Rok výroby 2016
 P ZJ T HD
ŽánrMagazín