Sýry

Sýrové fondue

50 g čerstvého sýra gouda
350 g staršího sýra gouda
1 stroužek česneku
šťávu z 1 citronu
4 lžičky škrobové moučky nebo solamylu
6 lžic mléka
3 dcl bílého suchého vína
bílý pepř
muškátový oříšek
pečivo

Ze sýra odkrojte okraje a větší kousky rozdrťte nebo umeleme na strojku. Všechny druhy tvrdého sýra se lépe strouhají, jestliže jsou vychlazené. Nádobu na fondue vytřeme stroužkem česneku. Citronovou šťávu doplníme vínem na 250 ml a nalijeme ji do nádoby. Postavíme ji na sporák a na mírném ohni zahříváme. Postupně přidáme všechen sýr a necháme jej za stálého míchání na mírném ohni rozpustit. V mléce rozmícháme škrobovou moučku a zvolna ji vmícháme do sýrové omáčky, kterou dále zahříváme a necháme ji projít varem. Nezapomínáme stále míchat. Sýrová omáčka je hotová, tvoří-li na vytažené vařečce tenký film. Omáčku můžeme opepřit a přidat čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Oblíbené pečivo nakrájíme na jednohubky s kůrkou! A můžeme začít namáčet. K fondue servírujte zeleninu čerstvou i sterilovanou, šunku a další oblíbené laskominy!

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl