Holandská omáčka

1 lžíce vinného octa
1 lžíce vody
1 bobkový list
6 kuliček pepře
100 g másla
2 žloutky
Vodu s octem, pepřem a bobkovým listem vařte tak dlouho, dokud se tekutina nevyvaří na polovinu. Pak ji přelijte do misky nebo nádoby s dvojitým dnem. Mezitím si v druhém hrnci rozpusťte máslo. Misku s octovým základem postavte na pánev s horkou, ne však vroucí vodou a dřevěnou vařečkou do ní vmíchejte žloutky. Pánev odstavte z plotny a postupně do směsi vmíchejte i rozpuštěné máslo, až vznikne krémová směs. Ještě se vám omáčka nesrazila? Gratuluji. Tak pánev vraťte zpět na plotnu a omáčku za velmi mírné teploty míchejte ještě 8 až 10 minut, aby byla hladká a jemná. Hotovou omáčku si dle chuti dosolte a dopepřete a naservírujte třeba s chřestem nebo artyčoky.
Ohodnoťte tento recept: