Sváteční žemlovka

120 g másla
2 vejce
400 ml mléka
500 g jablek (oloupaných a nastrouhaných na nudličky)
10 g rozinek
10 g vlašských ořechů
500 g žemlí
100 g krupicového cukru
250 g tvarohu
1 vanilkový cukr
mletá skořice
Nejprve si pekáč vymažeme máslem. Pak rozšleháme mléko s vejci a vanilkovým cukrem. Do této směsi namáčíme nakrájenou žemli tedy housku, kterou můžete nahradit rohlíkem či vánočko. Hned po namočení klademe na pekáč. Jen tak se Vám žemle nerozmočí a žemlovka bude křupat. Na žemlí vyložené dno dáme na nudličky nastrouhaná jablka, tvaroh, posypeme cukrem, hrozinkami, ořechy a skořicí. Nahoru opět naklademe namočené žemle. Zbývající mléko s vejci a cukrem nalijeme nahoru. Vložíme do trouby a pečeme do růžova. Na talíři můžeme ještě pokapat máslem a posypat cukrem, lépe skořicí.
Ohodnoťte tento recept: