Různé

Bylinný sirup

20 dkg listů nebo květů bez stonků (např. jitrocel, máta, květy bezu)
2 kg cukru
2 větší citrony
2 lžičky kyseliny citrónové
1 l vody

Květy nebo listy zalijte vroucí vodou a nechte jeden den vyluhovat. Šťávu sceďte, odlijte půl litru, přidejte do ní dvě kávové lžičky kyseliny citronové a 2 kg cukru. Za stálého míchání přiveďte směs do varu a počkejte, až se cukr rozpustí. Vše pak povařte několik minut a sesbírejte pěnu. Poté nechte sirup chladnout až na teplotu, kdy na hrnci udržíte ruku. Dále do směsi vmíchejte zbývající půllitr nevařené šťávy. Nakonec vše přikyselte šťávou ze dvou citronů. Takto připravený sirup vydrží ve spíži celý rok!

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl