Tartaletky s rakytníkovým krémem a malinami

Na sladké těsto
340 g hladké mouky
špetka soli
150 g másla
90 g moučkového cukru
2 vejce
Na rakytníkový krém
1 sklenička rakytníku určeného do jogurtu (asi 190 g) nebo rakytníkové pyré (oboje seženete např. v prodejnách zdravé výživy)
3 vejce
100 g pískového cukru
150 g másla
Na ozdobu
čerstvé maliny

Nejdříve si připravíme rakytníkový krém. Do hrnce vsypeme cukr (pokud použijete rakytník určený pro jogurt, může být cukru méně), rakytníkové pyré a přidáme vejce. Na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu, nesmí se však vařit. Poté vše přelijeme do mísy ke kuchyňskému šlehači, přidáme na kostky nakrájené máslo a vyšleháme. Uchováme v chladu do ztuhnutí.

Poté si připravíme sladké těsto. Na pracovní plochu prosijeme mouku a přidáme špetku soli. Doprostřed uděláme důlek a do něj dáme změklé máslo. Přidáme malou dávku mouky a rukama vypracujeme jemné těsto. Teprve poté přidáme cukr, lehce rozšlehaná vejce a postupně přidáváme zbytek mouky, vše zpracujeme v tuhé těsto. Hmotu důkladně prohněteme, několikrát do něj udeříme pěstí, zabalíme do folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v ledničce.

Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Vychlazené těsto vyválíme na lehce pomoučněné ploše a nožem z něj vyřízneme kola, která mají o něco větší průměr, než formičky (vizte video). Těsto opatrně přeneseme do vymazaných a moukou vysypaných forem, opatrně je vtlačíme prsty a ještě necháme v lednici deset minut odpočinout. Poté lehce propícháme vidličkou a vyložíme papírem na pečení, aby se těsto nezvedalo. Papír zatížíme sušenými fazolemi. Pečeme 15 minut, následně papír s fazolemi odstraníme a ještě dopékáme asi 5 minut, vytáhneme z trouby a necháme zchladnout. Upečené košíčky opatrně vyklopíme, plníme rakytníkovým krémem a ozdobíme malinami.

Tartaletky s rakytníkovým krémem a malinami

Tartaletky s rakytníkovým krémem a malinami

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl