Salát s medovou zálivkou a bezlepkové luštěninové karbanátky
Podle Zuzy Fukové
Karbanátky
vařené luštěniny (čočka, cizrna, fazole)
půlka cibule
2 stroužky česneku
špetka majoránky
špetka pepře
1 vejce
kukuřičná strouhanka
čerstvý koriandr
případně čerstvý tymián
Luštěniny den předem namočíme a pak uvaříme.
Nakrájíme půlku cibule nadrobno.
V míse smícháme uvařené luštěniny: polévkovou lžíci cizrny, lžíci čočky a lžíci červených fazolí. Luštěniny vidličkou rozmačkáme tak, aby se ze vzniklé hmoty daly tvarovat karbanátky. Přidáme nakrájenou cibuli a dva prolisované stroužky česneku. Přihodíme špetku pepře, špetku majoránky a promícháme. Do směsi rozklepneme jedno vajíčko. Přidáme čerstvý pokrájený koriandr. Zahustíme menší hrstí kukuřičné strouhanky tak, aby se daly tvarovat karbanátky. Osolíme podle chuti.
Ze směsi tvarujeme malé karbanátky, můžeme je vždy posypat trochou kukuřičné strouhanky, aby se nám nelepily na ruce. Karbanátky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Karbanátky pečeme 25 minut na 180 °C.
Salát
hrst polníčku
hrst rukoly
cherry rajčátka
bílá ředkev
Do mísy vsypeme velkou hrst polníčku a rukoly. Oloupanou bílou ředkev nakrájíme na malé kousky.
Do salátu ještě patří cherry rajčátka nakrájená na půlky.
(Polníček má vysoký obsah železa, posiluje imunitu a podporuje soustředění. Hořká rukola obsahuje spousty vitamínu C a betakarotenu. Bílá ředkev, které se také říká daikon, je velice dietní, je výborná pro detoxikaci organismu a podpoří vaši léčbu při nachlazení.)
Zálivka
med (tekutý)
hrubozrnná hořčice
olivový olej
pepř
sůl
citronová šťáva
V misce smícháme polévkovou lžíci medu, lžíci hořčice, 4 lžíce olivového oleje, šťávu z půlky citronu a dochutíme solí a pepřem. V létě můžeme přidat i čerstvý tymián.
Zálivku nalijeme na salát a lehce promícháme.
Podáváme s luštěninovými karbanátky.
Ohodnoťte tento recept: