Jahodový koláč s bezem a tvarohem

dávka je určena pro větší koláčovou formu (nejlépe s odnímatelným dnem)

Podle Dagmar Heřtové

Na korpus z křehkého těsta
340 g hladké mouky
špetka soli
150 g nesoleného másla
90 g moučkového cukru
2 vejce

trochu másla na vymazání koláčové formy
papír na pečení
sušené nebo keramické fazole na zatížení
Jahodová a tvarohová náplň
asi 500 g čerstvých jahod
10 větších právě rozkvetlých květů bezu
2 lžíce třtinového cukru
pár kapek citronové šťávy
Na tvarohovou náplň
1 vanička tučného tvarohu
4 lžíce moučkového cukru
5 lžic bezinkového džemu nebo sirupu
kůra z 1 citrónu
šťáva z ½ citrónu
kůra z 1 limetky na ozdobu

Nejdříve si ovoníme jahody. Omyjeme je, osušíme, odstopkujeme a rozkrájíme na půlky. Dáme na větší mělký talíř, zasypeme cukrem, pokapeme citronovou šťávou a lehce protřepeme. Květy bezu nemyjeme, jen lehce setřepeme případné broučky. Neoklepáváme pyl – přišli bychom o vůni i chuť. Květy bezu položíme přímo na pocukrované jahody a necháme při pokojové teplotě macerovat, aby se rozvinula vůně jahod i bezinek.

Dále si připravíme sladké těsto na korpus. Mouku prosijeme na pracovní plochu a přidáme špetku soli. Doprostřed uděláme důlek, do něj dáme změklé máslo a s malou dávkou mouky vytvoříme prsty jemné těsto. Teprve poté přidáme cukr a lehce rozšlehaná vejce a postupně přidáváme zbytek mouky. Vše zpracujeme v tuhé a hladké těsto. Zabalíme do folie a necháme alespoň 40 minut odpočinout v ledničce. Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Po odpočinutí těsto vyválíme na lehce pomoučněné ploše do tvaru kruhu o velikosti koláčové formy. Těsto opatrně přeneseme do vymazané formy a nejdříve necháme v ledničce deset minut odpočinout. Pak lehce propícháme vidličkou a vyložíme papírem na pečení. Papír zatížíme sušenými fazolemi nebo keramickými kuličkami, aby se těsto nezvedalo Pečeme 15 minut, po vyjmutí z trouby papír s fazolemi odstraníme a korpus dáme péct ještě asi na 5 minut. Vyndáme a necháme zchladnout.

Pro tvarohovou náplň spojíme v misce tvaroh, cukr, bezinkový nebo jiný lehký džem, citronovou kůru a šťávu. Vychladlý korpus můžeme ještě potřít džemem, nejlépe jahodovým nebo bezinkovým, dále potřeme tvarohovou náplní a poklademe jahodami. Vzniklou šťávou můžeme jahody lehce pokapat. Ozdobíme kvítky bezinek a podáváme. Pro variantu bez tvarohové náplně potřeme korpus džemem a poklademe ovoněnými jahodami, pokud možno bez šťávy, kterou pustily, a ihned podáváme. Šťávu také můžeme jen krátce podusit s želírovací polevou na ovocné dorty a přelít přes jahody. Zdobíme bezinkovými kvítky. Na jahody také můžeme nastrouhat limetkovou kůru, zvýrazní chuť a krásně nazdobí jahody.

Jahodový koláč s bezem a tvarohem

Jahodový koláč s bezem a tvarohem

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl