Salát z červené řepy a z ořechů
pro 4 osoby
2 červené řepy
hrst mladých pampeliškové listy nebo balení rukoly
200 g vlašských ořechů (část si necháme na ozdobu)
Zálivka
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce citronové šťávy
1 polévková lžíce umeocta (lze nahradit citronovou šťávou)
1 polévková lžíce karamelu nebo agávového sirupu (běžně k dostání v supermarketech nebo v obchodech se zdravou výživou)
100 g kešu ořechů
1 polévková lžíce lahůdkového droždí
listy jitrocele
voda dle potřeby
Kešu oříšky namočíme do vody nejlépe přes noc nebo minimálně na 2 hodiny.
Řepu uvaříme ve vodě (trvá to přibližně 1 hodinu) nebo upečeme. Necháme vychladnout, nakrájíme na plátky a přisypeme vlašské ořechy (část si necháme na ozdobu).
Kešu ořechy rozmixujeme dohladka, přidáme umeocet, citronovou šťávu, lahůdkové droždí, olivový olej a karamel (nebo sirup z agáve). Poté přidáme nasekané listy jitrocele a opět rozmixujeme dohladka.
Dle potřeby přiléváme vodu a případně přidáme trochu karamelu (agávového sirupu) či citronové šťávy podle vaší chuti.
Nakrájenou řepu promícháme se zálivkou a ořechy. Do salátu lehce vmícháme nasekané listy pampelišky. Salát posypeme zbylými vlašskými ořechy.
Ohodnoťte tento recept:
31 hlasů