Podkrkonošské kyselo

pro 4 osoby

260 g brambor
40 g cibule
ghí (čili přepuštěné máslo, ze ale použít obyčejné máslo anebo olej, nejlepší je v tomto případě sezamový anebo olivový)
kmín
sůl
hrst sušených hub i více
1 l vody
3 vajíčka
2 polévkové lžíce žitného kvásku
umeocet dle potřeby (umeocet je slano-kyselý švestkový ocet, původně z Japonska. Je zdraví prospěšný, protože vzniká fermentací a je běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy.)

Na ghí, másle nebo na oleji osmahneme cibuli, přidáme sůl a kmín, pokrájené brambory a sušené houby a zalijeme vodou. Když jsou brambory uvařené, rozmícháme si vedle v hrnečku kvásek s vodou a postupně vmícháme do polévky. Podle potřeby dochutíme solí a okyselíme umeoctem. Tradičně se na konci varu do kysela vmíchává vejce. Buď vajíčko vmícháme rovnou do polévky, nebo se nejdříve osmaží na másle či na oleji.

Podkrkonošské kyselo

Podkrkonošské kyselo

Ohodnoťte tento recept: 

76 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl