Smetanovo-bazalková zmrzlina podle Kateřiny Kočičkové
25 gramů bazalky
150 g cukru
500 ml smetany ke šlehání
250 ml tučného mléka
6 žloutků
Cukr a bazalku umelte ve food procesoru/mixéru na pastu. Ohřejte mléko s polovinou smetany a přidejte k němu bazalkový cukr, aby se rozpustil.
V extra misce rozmíchejte žloutky a opatrně spojte s horkou mléčno-bazalkovou směsí. Vraťte do hrnce a zpasterizujte – provařte, dokud směs na stěrce nenechává za prstem linku.
Nalijte přes sítko do mísy a spojte se zbytkem chladné smetany.
Co nejrychleji zchlaďte v nádobě či dřezu s vodou a ledem (aby se zabránilo růstu mikrobů), vychlaďte a dejte míchat do zmrzlinovače. (Další možnost je vyrobit zmrzlinu pomocí tyčového mixéru stejnou metodou mražení a „rozbíjení“ jako citronový sorbet s bazalkou).
