Citronový sorbet s bazalkou podle Kateřiny Kočičkové
8 bio citronů
2 bio pomeranče
625 ml vody
350 g cukru
24 lístků bazalky
panáka dobrého ginu
Oloupejte kůru z citronů a pomerančů (jen svrchní, ne bílou část, ta je hořká) a dejte do hrnce. Zalijte vodou a přidejte cukr. Přiveďte k varu, vařte 3–4 minuty, odstavte, přikryjte a nechte vychladnout.
Vymačkejte citrony a pomeranče, přidejte do sirupu. Natrhejte lístky bazalky nadrobno, smíchejte a nechte vychladit ideálně do druhého dne – ve směsi se tak krásně rozvine bazalková chuť. Přilijte gin.
Směs dejte do mísy vhodné do mrazáku a nechte cca 4–5 hodin tuhnout, přičemž každou půlhodinu směs vytáhněte, „rozbijte“ a promíchejte tyčovým mixérem. Je to proto, aby se rozbily ledové krystalky a směs byla hladká.
Poté by sorbet měl být hotový a připravený k podávání. Přejeme příjemný zážitek pro vaše chuťové pohárky!
