Lipové bonbóny

velkou hrst sušeného lipového květu (prospívá při nachlazení)
velkou hrst sušeného kořene proskurníku (obsahuje přírodní slizy, a proto je výborný pro hojení sliznic při rýmě nebo viróze)
400 g medu
šťávu z půlky citronu
vodu
agar agar, nejlépe práškový, my jsme použili asi 8 g (agar agar je produkt z mořských řas, který je náhražkou želatiny)
slunečnicový olej na vymazání nádoby

Uvaříme silný lipový čaj, to znamená, že hrst lipového květu přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut stát. Sušený kořen proskurníku necháme 15 minut macerovat za studena. Počítejte s tím, že budeme potřebovat 1 dcl lipového nálevu a 1 dcl výluhu z proskurníku, takže čím použijete méně vody, tím budou bonbóny silnější a aromatičtější.

Mísu vymažeme olejem, nejlépe pomocí štětce.

Lipový nálev i výluh proskurníku scedíme. 1 dcl od každého vlijeme do kastrůlku, zahříváme na mírném plameni a přidáme agar agar – dávkujte ho podle návodu na obalu, my jsme použili cca 8 g. Tekutinu a prášek je třeba míchat asi tři minuty. Jakmile tekutina zhoustne, odstavíme ji z plamene a necháme mírně vychladnout. Vmícháme šťávu z citronu a med. Nalijeme do vymazané nádoby a necháme ztuhnout (trvá to asi 12 hodin). Poté lipové želé nakrájíme na malé kostky a sladujeme ve skleněné nebo plechové nádobě.

Lipové bonbóny

Lipové bonbóny

Ohodnoťte tento recept: 

60 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl