Jitrocelovo-pampeliškový sirup
Vhodný na rýmu, kašel a nachlazení.
čerstvě natrhané pampeliškové květy
čerstvě natrhané listy jitrocelu kopinatého
(množství odhadneme podle velikosti nádoby)
třtinový cukr
citron, nejlépe bio
Do nádoby vsypeme hrst jitrocelových listů a hrst pampeliškových květů. Proložíme plátky citronu a zasypeme vrstvou cukru. Pokračujeme další vrstvou, a pak stále stejně, až je lahev plná. Poslední vrstvou musí být cukr. Nádobu uzavřeme a necháme stát 14 dní v chladu. Pokud během této doby vrstva slehne, je možné ji doplnit. Vždy je ale třeba, aby na povrchu byla vrstva cukru. Po 14 dnech by se měla v nádobě vytvořit tekutina. Tu scedíme, rozlijeme do připravených menších uzavíratelných skleniček a skladujeme v lednici.
Ohodnoťte tento recept:
87 hlasů