Pečená jablka se skořicí a medem
8 velkých jablek
3 lžíce rozinek
125 ml jablečného moštu
2 lžíce změklého másla
50 g mandlí
1 čajová lžička skořice
2 lžíce medu
Rozinky namočíme do hodinu moštu, aby změkly a nabobtnaly. Pak z nich mošt opatrně vymačkáme a nalijeme ho do zapékací misky. Z jablek vykrájíme jádřince. V misce smícháme vymačkané rozinky, skořici, med a změklé máslo. V hmoždíři nahrubo podrtíme mandle a přimícháme je k nádivce. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka naplníme medovo-skořicovou nádivkou pomocí lžičky a naskládáme je do mísy. Pečeme 20–30 minut. Podáváme horké.
Na závěr dvě stará úsloví o jablku a medu:
Jablko každý den, a doktor může ven.“
Kdo čaj s medem pije, nestůně a dlouho žije.“