Šalvějové pesto
lístky šalvěje
česnek
vlašské ořechy
slunečnicová semínka
sůl
olivový olej
(sýr)
Lístky šalvěje otrháme, opereme a rozmixujeme. Dále postupně přidáváme česnek (a rozmixujeme), vlašské ořechy (a rozmixujeme) slunečnicová semínka, sůl a olivový olej (a opět mixujeme).
Můžeme přidat i nastrouhaný sýr typu parmezán anebo čerstvý tvarohový sýr.
U šalvěje se uvádí, že se nedoporučuje těhotným ženám a také není vhodná k dlouhodobému užívání.
Klasické italské pesto se připravuje z bazalky a piniových oříšků.
Můžeme vyzkoušet i petržel, meduňku, sušená rajčata či dobromysl v kombinaci s vlašskými ořechy.
Pesto v uzavřené nádobě a zalité olivovým olejem vydrží v ledničce měsíc.
Ohodnoťte tento recept:
36 hlasů