Dana Makrlíková odpovídá na Vaše dotazy

Dobrý den paní Dano, poradila byste mi prosím, jak vyřešit na zahradě svah? Nedá se na něm sekat tráva, nevypadá hezky a my nevíme, čím jej osázet.

Dobrý den, skutečně na prudkém svahu není nejlepší řešení vysadit trávu. Musíte začít s úvahou, na jakou stranu je svah orientován. Pokud například na jih, bude na něj celý den svítit sluníčko, rostliny budou rychle vysychat, a proto je nutné zvolit správné druhy. Začnete odrytím trávníku a následnou výsadbou rostlin. Můžete použít nejrůznější jehličnany – jako jalovce, nebo borovice kleče, které vydrží sucho. Hodí se i nenáročné skalníky. Pokud chcete, aby svah hezky kvetl, můžete na něj použít levandule, perovskie, mochyně nebo tavolníky japonské či vajgélie. Doporučuji sázet rostliny ve skupinách po 10 kusech ve vzdálenosti podle velikosti rostlin cca 30–50 cm od sebe tak, aby rostliny do 3–5 let srostly do sebe. Po výsadbě by se měl svah pokrýt textilií (proti prorůstání plevelů), jutou na zpevnění svahu a pak zamulčovat mulčovací kůrou, která rostlinám drží vláhu.

Zahrada ve svahu

Zahrada ve svahu

Pokud vlastníte zahradu ve svahu a nevíte, jak ji kompozičně řešit a jaké rostliny do ní vybrat, dívejte se na naši reportáž.

Dobrý den, jak máme odstínit souseda, když nechceme túje? Které rostliny můžeme použít?

Pokud se chcete odstínit od souseda, můžete použít například stále zelené hlohyně, které mají na podzim žluté, oranžové nebo červené plody. Hodí se i bobkovišně s velkými zelenými listy nebo ptačí zob. Krásně vypadá i živý plot z habrů, kterému sice listy na podzim zhnědnou, ale zůstávají až do jara, než začnou rašit nové listy. Habrové živé ploty rychle rostou a lze je také snadno tvarovat.