Polopatě

23. květen 2021

52 minut

23. květen 2021

Obsah dílu

Pěstování citrusů — Opary — Netradiční pěstování rajčat — Oblovky — Jak citrusy vybírat, konzumovat a uchovávat — Vaření v páře — Pampeliška — Zahrada kvetoucí od jara do podzimu — Citrusy v kuchyni — Čím lákat ptáky k pozorovacímu krytu

Části dílu

01:18
Pěstování citrusů
    Citrusy jsou již nedílnou součástí našich jídelníčků. Jsou plné vitamínů a v létě ochladí. Jaké citrusy a jak se dají pěstovat v podmínkách našeho klimatického pásma? A lze je pěstovat celoročně ve volné půdě na záhonu?
    06:54
    Opary
      Slovo imunita je nyní jedno z nejčastěji skloňovaných slov. Snížená imunita se projevuje i kožními problémy, jakými mohou být nejrůznější pupínky, ale také například opar. V současnosti, kdy nosíme roušky, se s těmito problémy potkávají i lidé, kteří problémy s pletí či pokožkou nikdy neměli. Dozvíte se, jaké jsou další rizikové faktory vzniku oparů, jak jim předejít i jak je léčit.
      11:05
      Výherci soutěže
        12:02
        Netradiční pěstování rajčat
          Představíme vám pěstování rajčat v proutěných obeliscích a poradíme, jaké další kroky musíte udělat pro to, abyste měli šťavnatá a chutná rajčata.
          16:13
          Oblovky
            Pocházejí z pralesů, mají velké a krásné ulity. Jejich chov je nenáročný, zvládne ho i začátečník. A kdo se jim věnuje, zjistí, že jsou zajímavé nejen vzhledem.
            20:31
            Soutěž
              21:23
              Jak citrusy vybírat, konzumovat a uchovávat
                Plátek citronu dáváme do nápojů, citronovou kůru do těsta, pijeme pomerančové nebo citronové šťávy atd. Kolik ale získáme jejich konzumací vitamínu C a jak vybrat kvalitní citrusy? Tyto a ještě další otázky probereme s Michaelou Bebovou.
                28:18
                Vaření v páře
                  Zdravé vaření je v dnešní době trendem. Ale co to znamená zdravé vaření? Nejde jen o použití tzv. zdravým ingrediencí, ale také o jejich úpravu. V tomto ohledu je nejšetrnější vaření v páře, zvláště v kombinaci s horkým vzduchem.
                  33:18
                  Pampeliška
                    Pro mnohé lidi představuje plevel či běžnou rostlinu, která nestojí za pozornost. V naší reportáži se dozvíte, jaké účinky v sobě skrývá tato prospěšná a zdravá bylinka. Lze z ní použít všechno. Kořen, list, stonek i květ. Dnes si ukážeme přípravu pampeliškového medu, sirupu a salátu.
                    37:50
                    Soutěž
                      38:42
                      Zahrada kvetoucí od jara do podzimu
                        Také po ní toužíte? Dana Makrlíková vám poradí, co pro to musíte udělat.
                        43:28
                        Citrusy v kuchyni
                          Některé látky z citrusů sice během vaření mizí, přesto se citrusy využívají v kulinářství jako přísada, která dodá jídlu výjimečné chutě. Ukážeme vám, jak s citrusy v kuchyni pracovat.
                          Přehrát celé video
                          Stopáž52 minut
                          Další díl
                          30. květen 2021

                          Přehled dílů

                          320 dostupných
                          Stopáž51 minut

                          15. květen

                          Ovocná stromořadí a jejich význam — Robotická sekačka — Bíle kvetoucí keře — Solární systémy — Ovocný vysokokmen — Bavlněné sáčky na pečivo a ovoce — Pěstování okrasné zeleniny v nádobách — Chov ovcí — Ovoce starých odrůd

                          Premiéra neděle 15. 5. 2022 na ČT1
                          Stopáž52 minut

                          8. květen

                          Netradiční kombinace rostlin — Výsadba rajčat a paprik — Grilování — Řasokoule — Netradiční způsoby pěstování — Ošetření ran — Vlkodav — Truhlíky do stínu — Netradiční saláty

                          Premiéra neděle 8. 5. 2022 na ČT1
                          Stopáž52 minut

                          1. květen

                          Opalování dřeva — Plechové střechy — Návrat na zahradu — Stínění oken — Kutilský způsob opalování dřeva na domky — Trávník a plevele — Výroba obalu na tablet — Směsi koření — Výroba stolku z opalovaného dřeva

                          Premiéra neděle 1. 5. 2022 na ČT1
                          Stopáž52 minut

                          24. duben

                          Fóliovník – ano nebo ne? — Grilování — Kaliny — Postřikovač — Svařování a stavba fóliovníku — Mravenci — Výroba domácího substrátu — Jarní menu — Další využití fólií na zahradě

                          Premiéra neděle 24. 4. 2022 na ČT1
                          Stopáž52 minut

                          17. duben

                          Velikonoční týden – symboly a tradice — Obrubník — Květiny, které kvetou žlutě — Ponk — Kraslice — Organická hnojiva a výsadba v dubnu — Chov osla — Velikonoční dekorace na stůl — Velikonoční menu

                          Premiéra neděle 17. 4. 2022 na ČT1
                          Stopáž52 minut

                          10. duben

                          Mléko jako potravina — Jarní natírání — Taška a batoh ze starého trička — Obnova trávníku — Chov krav na farmě a zpracování mléka — Pergoly — Jarní řez okrasných keřů — Jedlý balkon — Tvaroh

                          Premiéra neděle 10. 4. 2022 na ČT1

                          Polopatě na sociálních sítích

                          Napište nám