Mandlový dort švédského krále Oscara II.

Vysedávat v cukrárnách letos na jaře bohužel moc nejde. Ale atmosféru cukrárny je možné vytvořit i doma. Nabídneme vám recept na mandlový dort.

pláty těsta

5 bílků
180 g cukru krystal
150 g neloupaných mandlí

Na pečící papír nakreslete dva kruhy o průměru 20 cm. Předehřejte troubu na 175°C.

Z pěti bílků vyšlehejte do tuha. Postupně přisypávejte 180 g krystalového cukru a šlehejte, až vznikne pevný a lesklý sníh. Přisypte 150 g neloupaných mletých mandlí a pomalu je ručně vmíchejte. Těsto pomyslně rozdělte na poloviny a rovnoměrně je rozetřete dovnitř kruhů na pečícím papíru. Pečte zhruba 20 minut, dokud nezezlátnou. Pozor, by se nepřipálily. Vytáhněte z trouby a nechte na plechu částečně vychladnout. Poté opatrně odstraňte papír.

griliáš

50 g cukru krupice
20 g loupaných nahrubo nasekaných mandlí

Budeme potřebovat griliáš, který připravíme tak, že 50 g krupicového cukru nasypete do hrnce se silným dnem, přilijte trochu vody a nechte pomalu rozpouštět, nemíchejte. Až bude cukr rozpuštěný a zezlátne, nasypte do něj 20 g loupaných a nahrubo nasekaných mandlí a čekejte, až zezlátnou. Hrnec pořád kontrolujte, směs se snadno připálí. Horkou směs vylijte na plech vyložený pečícím papírem a nechte vychladnout a ztuhnout. Pak ji rozdrťte na malé kousky.

Krém

5 žloutků
100 ml smetany ke šlehání
90 g cukru krupice
máslo

Ještě si připravíme krém. V hrnci prošlehejte 5 žloutků, 100 ml smetany ke šlehání a 90 g krupicového cukru. Pomalu zahřívejte (nejlépe ve vodní lázni) a neustále míchejte, aby se žloutky nesrazily. Míchejte tak dlouho, dokud krém nezhoustne asi jako pudink. Pozor, krém se nesmí vařit, jinak se žloutky srazí. Odstavte a nechte zchladnout. Máslo vyšlehejte a postupně do něj zašlehejte krém.

Dejte do lednice vychladit (hlídejte jej, aby zcela neztuhl).

kompletování dortu

Jeden plát těsta potřete asi třetinou krému a posypte griliášem. Na něj položte druhý plát a potřete zbylým krémem, shora i ze stran. Dejte do lednice ztuhnout. Pat krém uhlaďte lehce nahřátým nožem. Nůž stačí namočit do horké vody a poté osušit.

Nakonec posypte plátky mandlí.

Další recepty Celý díl