Francouzský citronový koláč

Francouzský citronový koláč a americký makový cheesecake, to jsou koláče, na kterých si budete moci pochutnat, pokud se necháte inspirovat recepty Radky Rosické.

Těsto

150 g hladké mouky
špetka soli
80 g moučkového cukru
100 g másla
2 žloutky

Mouku smícháme se solí. Dále přidáme moučkový cukr a nakonec máslo nakrájené na kostičky. Z těchto surovin uděláme žmolenku, tu poznáme tak, že se nám zhruba po pěti minutách nebude lepit na ruce. Pak přidáme dva žloutky a vypracujeme hladké těsto. Správně vypracované těsto poznáme tak, že se nebude lepit na mísu. Těsto dáme do lednice asi na 1 hodinu.

Těsto vyválíme na placku a opatrně přeneseme do formy vymazané máslem, dno můžeme vyložit pečicím papírem. Těsto necháme převislé přes okraj formy.

Abychom měli těsto rovné, položíme na něj alobal a zatížíme např. fazolemi nebo hrachem. Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C asi na 10 minut. Poté odstraníme zátěž a dopékáme ještě asi 10 minut na 160 – 170 °C.

Náplň

4 bílky
1 celé vejce
120 g krupicového cukru
150 ml smetany
šťáva ze 3 citronů

Do mísy vložíme 4 bílky a jedno celé vejce a smícháme s cukrem. Našleháme metlou, postupně přidáváme smetanu a na závěr přidáme šťávu ze 3 citronů. Promícháme a necháme 5 minut odstát.

Na upečený korpus nalijeme citronovou náplň a pečeme na 170 °C zhruba 25 – 30 minut. Že je koláč hotový poznáme tak, že na okrajích bude tuhý a uprostřed se bude ještě trochu třást.

Koláč podáváme vychlazený s ovocem, šlehačkou nebo jedlými květinami.

Další recepty Celý díl