Guláš z hlívy ústřičné

Guláš a smažené řízečky z hlívy. Receptů, jak připravit tuto chutnou houbu s příznivými účinky na naše zdraví, není nikdy dost. Ruku na srdce, kdo by chtěl zanedbávat snižování cholesterolu, což je jeden z malých zázraků, které hlíva umí?

min. ½ kg hlívy ústřičné
4 brambory
2 mrkve
1 cibule
1-2 stroužky česneku
3 lžíce řepkového oleje nebo ghí
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
1 lžička kmínu
1 lžíce červené papriky
špetka pálivé papriky
1 lžíce směsi koření
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička majoránky
lžíce HatchoMiso pasty (pro „masovější“ chuť)
sůl, černý pepř

Hlívu omyjeme a nakrájíme na proužky, oloupanou mrkev rozkrájíme na kolečka, cibuli a česnek na drobné kousky. Na oleji nebo ghí orestujeme cibuli, česnek a koření.

Vložíme nakrájenou hlívu, mrkev, potom zaprášíme oběma paprikami a rovněž orestujeme, nakonec vmícháme protlak.

Lehce podlijeme vodou, přisypeme bujon a dusíme asi 15–20 minut, dokud není hlíva skoro měkká.

V mezičase oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky, očištěnou červenou papriku na proužky.

V misce si rozmícháme lžíci miso pasty s vodou. Brambory a papriku vsypeme ke skoro měkké hlívě a přidáme majoránku. Vaříme doměkka.

Na závěr vlijeme do guláše, který se už nevaří, vodu s miso pastou. Dochutíme solí a pepřem.

Další recepty Celý díl