Kuřecí špalík s hlívou a špenátem

Kdo by nemiloval pečínku nebo drůbež s dozlatova vypečenou křupavou kůžičkou. Řekneme vám, jak toho docílit.

4 porce

kuřecí stehna nebo stehenní řízek 8 ks
100 g hlívy ústřičné
250 špenátových listů spařených
70 g cibule
2 vejce
25 g česneku
50 g jemných ovesných vloček
50 g přepuštěného másla
50 ml oleje
sůl, drcený kmín, směs na pečené kuře Zlatá pečínka

Na přepuštěném másle nejprve osmahněte drobně nakrájenou cibulku, když zesklovatí, přidejte na tenké plátky krájenou hlívu a trochu drceného kmínu, potom přidejte lisovaný česnek, sůl a překrájené, předem spařené nebo rozmrazené špenátové listy, vše zasypejte jemnými ovesnými vločkami a krátce poduste.

Do vychladlé směsi namíchejte syrová vejce. Kuřecí řízky s kůží rozložte kůží na krájecí desku a lehce svalovinu prořežte a rozložte ji po celé ploše. Maso osolte a rozdělte na něj připravenou náplň. Potom každý stehenní plátek stočte tak, aby kůže byla navrch a všechna náplň zabalená v mase. Takto upravené závitky pak vložte do nádoby vhodné k pečení, lehce je na povrchu osolte, maličko podlijte vodou a pečte je při 140 stupních pod poklicí do měkka.

Na závěr potřete povrch, tedy kůži špalíků směsí oleje a kořenící směsi a při teplotě 190 stupňů dopékejte tak, aby kůže navrch byla zlatavá a krásně křupavá.

Jako příloha se hodí například bramborová kaše s pohankou a jarní cibulkou.

Další recepty Celý díl