Asijský vepřový bok

Kdo by nemiloval pečínku nebo drůbež s dozlatova vypečenou křupavou kůžičkou. Řekneme vám, jak toho docílit.

4 porce

600 g vepřového boku s kůží
100 ml sójové omáčky
100 ml Hoisin omáčky
80 g čerstvého zázvoru
40 g česneku
sůl, cukr, pepř, koření pěti vůní nebo koření na čínu

Z rozsekaného zázvoru a česneku, omáček a koření smícháme marinádu, ve které bůček necháme ležet nejlépe dva dny před samotným pečením. Poté marinovaný bok vaříme nebo dusíme v marinádě do měkka. Vařený bok vyjmeme, měkkou kůži nakrájíme na proužky nebo kostičky a dopékáme ho při 180 stupních do křupava. Výraznou šťávu odvaříme do zahoustnutí a podléváme pod plátky bůčku s křupavým hřebínkem.

Vždy záleží na druhu a kvalitě omáček a také na vás, jak chcete pokrm vyladit. Může být výrazně slaný nebo lehce nasládlý ale klidně i sladkokyselý.

Jako přílohu můžeme použít např. v páře vařenou nebo krátce povařenou zeleninu (pórek, mrkev, lusky či fazolky) a rýži.

Další recepty Celý díl