Krémová polévka z topinamburu

Topinambury jsou druhem slunečnice. Nepěstují se však pro semena, ale pro jedlé, šťavnaté hlízy. Mají zajímavou, jemnou chuť, jsou zdravé a v kuchyni je lze všestranně využít.
50 g jeruzalémských artyčoků
50 g másla
1 jemná cibule, třeba banánková
2–3 stroužky česneku
1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru (může být z bujónu)
sůl, barevný pepř
čerstvá listová petržel
podle chuti strouhaný parmazán
Hlízy topinambur dobře omyjte a oloupejte, odstraňte všechna hnědá očka a skvrnky. Nakrájejte na hrubší kousky. Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozehřejte máslo (nebo olivový olej) a přidejte cibuli a česnek, lehce osmahněte, dejte však pozor, aby cibule nezhnědly.
Přidejte topinambury a dále pokračujte v smažení asi tak 10 minut. Poté přidejte nejlépe horký kuřecí vývar a nechte vařit asi 25 minut, než topinambury změknou. Přendejte do mixéru nebo mixérem na přípravu omáček opatrně rozmixujte na hladkou směs. Ochuťte solí a čerstvým pepřem.
Polévka nejlépe chutná s plnou hrstí čerstvě nakrájené petrželové natě nebo například s čerstvě ugrilovanými hlavičkami zeleného chřestu. Případně můžete podávat jen s čerstvě nastrouhaným parmezánem.