Ragú
Pokrm s názvem „ragú” má své kořeny ve francouzské kuchyni. Jedná se o zahuštěný pikantní pokrm z větších kousků masa, vnitřností či zeleniny.
4 porce
300 g dýně Hokkaidó
200 g cukety
200 g celeru
70 g šalotky
dva stroužky česneku
50 g čerstvého zázvoru
100 g pórku
60 ml oleje
100 ml rajčatové passaty
100 ml bílého vína
bylinková sůl
smažené masové kuličky
450 g mletého vepřového masa
drcený kmín
provensálské bylinky
30 g bramborového škrobu
sůl
olej na smažení
Nejprve si najemno nakrájíme šalotku a dáme na olej. Postupně přidáme pokrájený zázvor, česnek a zastříkneme vínem. Přidáme ještě rajčatovou šťávu a dochutíme bylinkovou solí.
Oloupeme dýni Hokkaidó a nakrájíme na kostky. Stejně tak cuketu a celer. To vše postupně zprudka osmahneme na pánvi a následně vložíme do kastrolu. Aby se vše krátce a zvolna podusilo.
Mleté maso doplníme solí, kořením, škrobovou moučkou a trochou vody, důkladně promícháme a utvoříme z něho stejnoměrné kuličky. Můžeme použít i jiné druhy masa a také ochucení lze různě upravit. Připravené kuličky osmažíme v rendlíku ve větším množství oleje. Tím se jejich povrch uzavře a ony zůstanou uvnitř šťavnaté. Také masové knedlíčky – kuličky přidáme k zelenině a necháme vše asi deset minut podusit. Těsně před koncem přidáme drobně pokrájený pórek.
Jako přílohu může použít např. brambory, nebo bagetku, kterou ještě můžeme rozkrojit a rozpéci, popř. ogrilovat a potřít bylinkovým či česnekovým máslem.