Perníčky

Perníčky patří mezi tradiční vánoční cukroví a teď je na jejich přípravu ta správná doba. Inspirujte se naším receptem, kde samozřejmě nechybí med.
1 kg hladké mouky
350 g moučkového cukru
1 lžíce perníkového koření
2,5 lžíce jedlé sody
5 vajec
150 g tuku
5 velkých lžic medu
Smícháme sypké přísady a přidáme k nim všechna vejce. Potom si rozpustíme 150 g tuku s medem. Přilijeme k sypké směsi, zamícháme a hněteme těsto, aby bylo hladké a nelepilo se na prsty.
Těsto můžeme hned rozválet na placku tenkou asi mm a vykrajujeme tvary a přesouváme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 8 minut na 175 stupňů.
Jakmile perníčky vytáhneme z trouby, potíráme je 1 vajíčkem smíchaným s 1 lžičkou vody a čokoládovým barvivem. Potřeme několikrát.
Bílková poleva
1 bílek
7 lžic prosátého moučkového cukru
citronová šťáva
Rozšleháme bílek a po lžících přidáváme moučkový cukr. Tuto polevu používáme na kontury, protože se nerozleje. Na větší plochy polevu rozředíme citronovou šťávou.