Jemné pohankové karbanátky
Chystáte se na delší cestu autem? Místo bagety koupené u benzínové pumpy dejte přednost domácí stravě. Poradíme vám, z jakých potravin si připravit lehká jídla, která nepodléhají rychlé zkáze.
2 hrnky pohankových krup
řepkový olej
¾ litru domácího zeleninového vývaru nebo vody s kostkou bio bujónu
1 cibule
1 stroužek česneku (nebo 1 lžička sušeného medvědího česneku)
1 lžíce plnotučné hořčice
1 hrnek květákových růžiček
1 mrkev
1 menší pórek
čerstvé bylinky – petrželka, pažitka
1–2 vejce
2 hrsti ovesných nebo pohankových vloček
kukuřičná strouhanka na obalení
Cibuli, česnek nakrájíme. Pohanku propláchneme. Květák rozdělíme na menší kousky.
Na řepkovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek, přidáme koření – kmín, hořčičné semínko. Přisypeme propláchnutou pohanku a opět orestujeme. Zalijeme horkou vodou s kostkou zeleninového vývaru. Vaříme cca 5 minut, pak necháme asi 10–15 minut dojít pod pokličkou.
Květák rozdělíme na menší kousky a uvaříme doměkka. Mezitím si mrkev nastrouháme na struhadle na jemno. Pórek nakrájíme.
K vychladlé pohance přidáme rozmačkaný květák, nastrouhanou mrkev, nakrájený pórek nebo jinou zeleninu, lžičku hořčice, čerstvé bylinky, ovesné vločky, rozmixovaná lněná a chia semínka s vodou (nebo vejce, klidně dejte obojí). Dochutíme solí a pepřem.
Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky, které obalíme v kukuřičné strouhance. Ty pak z obou stran osmažíme na pánvi nebo lívanečníku.
Můžeme podávat s kváskovým chlebem nebo jiným pečivem, jako burger. Pokud bychom nebrali s sebou karbanátky na cesty, tak se dají podat s brambory nebo kaší. Ze směsi můžete taky vytvořit šišku a péct v troubě jako sekanou.
Pokud byste nezaujali masožravce touto formou karbanátků, přidejte do pohankové směsi kvalitní mleté krůtí nebo vepřové maso. Příznivci tofu mohou přidat nastrouhané tofu natur nebo uzené tofu.