Máslové koláčky s meruňkami a borůvkami

Na závěr dokončíme přípravu oslavy na louce a ukážeme si, jak může vypadat servírování a dekorace.

16-20 koláčků

270 g hladké špaldové mouky + mouka na podsypání
1/2 lžičky soli
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
2 lžíce cukru
120 g vychlazeného másla
100 g zakysané smetany
6 kusů meruněk
hrnek borůvek
1 vejce na potření
cukr moučka na poprášení

V míse nebo robotu smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidáme nakrájené máslo a zpracujeme do konzistence drobenky, pak vmícháme zakysanou smetanu. Těsto zpracováváme, dokud není hladké. Těsto rozválíme do tenkého obdélníku, který přeložíme na půlku a pak na čtvrtku. Zabalíme do potravinářské fólie nebo mikroténového sáčku a necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici.

Horkovzdušnou troubu si předehřejeme na 170 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme pecku.

Těsto po vytažení z lednice rozválíme na moukou dobře posypané ploše, zhruba na 0,5 cm. Na vykrajování koleček použijeme 2 sklenice, které by měly mít o něco větší průměr, než mají meruňky. Jedna sklenice by měla mít cca o 0,5 cm větší průměr. Polovinu koleček vykrojíme menší skleničkou a rozložíme na plech. Doprostřed kolečka položíme polovinu meruňky řeznou stranou dolů nebo několik borůvek. Poté vykrojíme větší sklenicí kolečka, kterými ovoce zakryjeme, těsto přitlačíme k okrajům, pořádně utěsníme a vidličkou uděláme po celém obvodu vroubky. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a ostrým nožem uděláme na každém koláčku uprostřed 3 malé řezy.

Pečeme cca 20 minut dozlatova. Po vytažení z trouby je ještě teplé poprášíme cukrem.

Další recepty Celý díl