Crumble s jahodami

Těm, kteří jako pochoutku rebarboru ani batáty neznají, řekneme, jak si z nich připravit něco dobrého k snědku.

200 g očištěné rebarbory
200 g očištěných jahod
4 lžíce
lžíce třtinového nebo kokosového cukru
skořice nebo vanilka dle chuti

Drobenka

100 g másla
100 g třtinového nebo kokosového cukru
100 g ovesných vloček – nebo bezlepkové rýžové
100 g hladké celozrnné špaldové mouky – nebo bezlepková rýžová
100 g mletých oříšků nebo mandlí
lžička skořice

Rebarboru oloupeme za pomocí malého nože: na konci jí lehce odřízneme kousek slupky, palcem přitlačíme k nožíku a zatáhneme po celé délce stonku. U mladých stonků se tímto úkonem netrapte, u starších na pár místech loupání nejdřív vyzkoušejte a sami posuďte, jak moc je potřebné z nich takto stáhnout pevnější povrchová vlákna.

Troubu předehřejeme na 200 °C.

Očištěné stonky nakrájíme na maximálně dvoucentimetrové špalíčky. Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Ovoce nasypeme do zapékacích misek, posypeme cukrem, přidáme koření a rukou opatrně promícháme.

Studené máslo, cukr a vločky, mouku, mleté oříšky a skořici dáme do mísy a konečky prstů vytvoříme drobenku. Tou posypte ovoce v zapékacích miskách. Několikrát s miskou klepneme o kuchyňskou linku, aby se drobenka trochu dostala i mezi ovoce, ale nemícháme.

Zapékáme 25–30 minut, až povrch zezlátne a spodní část krásně bublá. Podáváme horké.

Další recepty Celý díl