Jídlo až na prvním místě

Na počátku křesťanství se v Řecku věřilo, že každý příchozí může být Kristus sám. A odehnat ho od domu by mu přineslo pohromu. Tam někde jsou asi počátky řecké pohostinnosti – philoxenia.

Typickým rysem Řeků je obrovská zvědavost po všem cizím. Pro Řeka je stejně důležité posedět s přáteli, jako jít za kulturou. Řek je od přírody družný a potřebuje kolem sebe lidi jako vzduch. Miluje komunikaci.

K večeři se Řekové scházejí až kolem desáté. Hostitel objedná to nejlepší pro všechny, a co zmizí ze společné mísy jako první, se objedná znovu.

K jídlu patří neodmyslitelně i víno. Nejznámější je retzina, víno s příchutí pryskyřice.

Řecká kuchyně je prastará. Ještě v dobách, kdy si sousedé v Evropě pochutnávali leda na vařených kostech ulovených zvířat, znali už dávní Řekové rafinované delikatesy. A tak je tomu dodnes…

Stopáž5 minut
Rok výroby 2012
 ST AD HD
ŽánrDokument