Parmezán a šunka z Parmy

V dalším pokračování cestopisných telefejetonů novináře a publicisty Milana Fridricha se vydáme na gurmánskou návštěvu Parmy. Právě v tomto městě se odehrál tragický příběh o nenaplněné lásce známý z románu Věznice Parmská. Parma ale není jen o romantice. Je to město známé také díky sýrům a šunce. Americké úřady označily Parmskou šunku za osmý div světa, který zlikviduje během několikaměsíčního sušení všechny zrádné viry. Prosciutto di Parma stejně jako další slavná místní pochutina – parmezán – si pečlivě chrání svou značku, každý výrobek má něco jako rodný list a certifikát jakosti. U parmezánu je to dvojnásob důležité, protože laik rozdíl mezi falešným a pravým parmezánem na první pohled nepozná. Zvláště, když ho dostane nastrouhaný na špagetách. To ale není případ expertů na farmách, kteří celou výrobu kontrolují především svým čichem a chutí.

Stopáž5 minut
Rok výroby 2003
 ST AD 4:3
ŽánrDokument