Různé

Obřadní chleby

Naši předci pekli v zimě tyto obřadní chleby, které dávali na pole, aby oběť ze zrna přinesla úrodu i v dalším roce.

45 minut, kynutí 1 hodina, pečení 50 minut

na jeden chléb

400 ml vlažného mléka
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
1 lžíce krupicového cukru
1 kg bio hladké pšeničné mouky
sůl
3 žloutky
1 vejce na potření

Nejdřív připravíme kvásek. Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, osladíme, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.

Mouku prosejeme do mísy, osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme do něj kvásek, zbylé mléko a přidáme žloutky. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. Zlehka ho poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

Vytvarujeme ho a ozdobíme podle chuti. Hotový výtvor dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme ho rozšlehaným vejcem a necháme ještě 5–10 minut kynout. Pečeme ho v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 50 minut dozlatova. Vyjmeme a necháme zchladnout.

Další recepty Celý díl