Jahelník byl oblíbeným jídlem Karla Čapka, který měl potíže se zažívání. A protože jáhly neobsahují lepek nedělal mu jahelník problémy.

příprava 30 minut, chladnutí 30 minut, pečení 1 hodina

pro 4 osoby

200 g jáhel
750 ml vody
sůl
4 vejce, zvlášť bílky a žloutky
100 g třtinového cukru
3 lžíce medu
1 lžička mleté skořice
100 g sušených brusinek
100 g vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáče
200 g sušených švestek

Jáhly nejprve spaříme v cedníku horkou vodou, aby nebyly hořké. V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme, vsypeme jáhly a vaříme zhruba 20 minut, až vznikne hustá kaše. Necháme ji vychladnout.

Poté předehřejeme troubu na 160 °C. Z bílků ušleháme se špetkou soli pevný sníh, vsypeme polovinu cukru a šleháme ještě 2 minuty. Jáhlovou kaši promícháme s cukrem, žloutky, medem, skořicí, brusinkami a ořechy nebo semínky a opatrně do ní vmícháme sníh. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme moukou (můžeme ho i vymazat máslem a vyložit pečicím papírem). Rozetřeme do něj polovinu jáhlové kaše, poklademe švestkami a zakryjeme zbylou kaší. Vložíme do trouby a pečeme zhruba hodinu, až se jahelník zpevní a zezlátne.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: