Sejkory na sladko

Tradiční krkonošský recept. Sejkory jsou podobné bramborákům, také je základem bramborové těsto a připravují se na rozpáleném tuku, ideálně na sádle. My však přinášíme jejich sladkou verzi, kterou jsme potkali na horách.

300 g uvařených, najemno nastrouhaných brambor
2 polévkové lžíce hladké mouky
2 vejce
1 polévková lžíce moučkového cukru
několik lžic mléka
dle potřeby špetka soli
1–2 polévkové lžíce přepuštěného másla
zakysaná smetana
med
mandle na plátky nebo sekané

Z brambor, mouky, soli, vajec a cukru vypracujeme těsto, do kterého podle potřeby přidáváme po lžících mléko, až vznikne pěkná hmota na tvarování sejkorek. Na pánvičce rozpálíme přepuštěné máslo a z těsta tvarujeme, přes dvě polévkové lžíce, sejkorky. Opečeme je ze všech stran dozlatova. Na talíři sejkorky podáváme se zakysanou smetanou zalité medem a posypané mandlemi.

Sejkory na sladko

Sejkory na sladko