Luštěniny a obiloviny

Bezlepkové placky z pohankové nebo hrachové mouky

Podle Hanky Zemanové.
Jednoduchá bezlepková příloha, která se hodí nejen cizrně na paprice, ale třeba ke každé polévce.

10–15 placiček

Pohankové

150 g bio pohankové mouky
1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
400 ml vody
½ lžičky soli
kvalitní tuk na smažení (přepuštěné máslo, sádlo, bioolej na smažení, kokosový olej)

Hrachové

100 g biomouky ze žlutého hrachu
½ lžičky soli
čerstvě mletý pepř
1 lžička majoránky
1–2 stroužky česneku (prolisovaného)
250 ml vody
kvalitní tuk na smažení (přepuštěné máslo, sádlo, bioolej na smažení, kokosový olej)

Smíchejte mouku se solí, v pohankové verzi s kypřicím práškem. U hrachových placek přidejte koření a zalijte vodou. Prošlehejte, jako když děláte těsto na palačinky, a nechte chvíli odležet.

Na kvalitní nepřilnavé pánvi smažte na tuku po obou stranách malé placičky.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: